Trenutno pregledavate Koja je uloga vitamina C u liječenju raka?

Koja je uloga vitamina C u liječenju raka?

  • Autor objave:

Zloćudne bolesti su, odmah nakon srčano – žilnih bolesti, drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Trenutno postoji niz različitih tretmana usmjerenih ka liječenju raka, no isti se povezuju sa značajnim i ozbiljnim nuspojavama.

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je prirodna bioaktivna tvar čija je važnost u održavanju cjelokupnog zdravlja dokazana brojnim istraživanjima.

 

Što je to vitamin C?

Vitamin C iznimno je važan nutrijent koji se prirodno nalazi u mnogo namirnica, poput citrusnog voća (limun, naranče, grejp) te povrću (kupus, kelj i dr.). Budući da ga ljudski organizam ne može samostalno proizvesti potrebno ga je unositi prehranom, a po potrebi i prema preporuci liječnika ili druge stručne osobe, vitamin C moguće je i dodatno uzimati putem suplemenata.

 

Koji je učinak vitamina C na stanice raka?

Vitamin C je vrlo vrijedan nutrijent neophodan za normalno funkcioniranje i održavanje optimalnog zdravlja organizma. Vitamin C je tvar sa snažnim antioksidativnim djelovanjem čime pomaže u zaštiti stanica od djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih i visoko reaktivnih molekula koje mogu oštetiti stanice i tkiva te posljedično uzrokovati rak.

 

Mehanizmi djelovanja vitamina C na stanice raka:

      selektivna toksičnost – ciljano uništava stanice raka, dok nema utjecaja na zdrave stanice.

Naime, u visokim dozama, vitamin C uzrokuje proizvodnju velike količine antioksidansa (vodikova peroksida) koji se nakupljaju u stanicama raka, što s vremenom dovodi do njihove smrti.

      sprječavanje rasta tumora i smanjena mogućnost metastaziranja

      poboljšanje osjetljivosti na kemoterapiju

 

Liječenje raka visokim dozama vitamina C

Znanstveno je dokazano da vitamin C u visokim dozama može negativno djelovati na stanice raka, zaustaviti njihov rast, ali i pridonijeti učinkovitosti te smanjenju nuspojava kemoterapije.

Upravo se zbog toga, vitamin C koristi kao dopunska terapija u onkoloških pacijenata.

Međutim, na liječniku je da procjeni, s obzirom na vrstu kemoterapije koju uzimate, možete li primati visoke doze ovoga vitamina.

 

Zaključak

Učinkovitost visokih doza vitamina C dokazana je brojnim znanstvenim studijama, a maksimalna iskoristivost vitamina C u liječenju određenih vrsta raka moguća je isključivo intravenskom primjenom.

Ova visoko vrijedna terapija na raspolaganju vam je u Poliklinici Holistera!

 

Obratite nam se s povjerenjem i ojačajmo vaše zdravlje zajedno!