TERAPIJA C VITAMINOM

INFUZIJA VISOKIH DOZA C VITAMINA

Vitamin C je nutrijent koji se nalazi u hrani kao što su naranče, grejp, paprike, kelj i sl. On se svrstava u antioksidanse što znači da štiti stanice od oštećenja koja mogu nastati slobodnim radikalima. Također je kao enzim važan u proizvodnji kolagena.

Vitamin C prvi je puta predložen kao potencijalni agens protiv raka kroz istraživanja Nobelovca dr Linus Paulinga i dr Ewana Camerona. Njihova prva klinička studija počela je 1971.godine i u njoj su opisali četiri puta dulje preživljenje u pacijenata koji su tretirani s 10 g vitamina C intravenski. Navedena terapija u zadnje vrijeme ponovno plijeni interes znanstvenika i česta je komplementarna terapija u liječenju karcinoma. Zadnja istraživanja Američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje izvještava da vitamin C pojačava efikasnost i smanjuje nuspojave kemoterapije, te da djeluje i kao supstanca koja zaustavlja rast karcinomskih stanica. Brojne studije dokazale su da vitamin C u visokim dozama može negativno utjecati na stanice raka, poboljšati kvalitetu života i smanjiti nuspojave kemoterapije. Pokazao se sigurnim čak i u dozama do 1,5g/ kg (u pacijenata koji nemaju bubrežne kamence ili druge bubrežne bolesti, hemokromatozu ili G6PD deficijenciju). Ako se vitamin C uzima na usta, njegova apsorpcija biti će značajno smanjena jer naš probavni sustav ima ograničen kapacitet apsorpcije vitamina C. Nakon ingestije preko 2 g C vitamina, manje od 20% će biti resorbirano. Ostatak će ostati u crijevima, navući vodu i izazvati nelagodu i proljev. Jedino nam intravenska primjena može omogućiti unošenje visokih doza C vitamina u organizam.

Mehanizmi kojima C vitamin djeluje na stanice raka su brojni:
  1. Selektivna citotoksičnost– ciljano uništava stanice raka, a ne utječe na naše zdrave stanice na način da u visokoj dozi dovodi do proizvodnje velike količine vodikovog peroksida u vezivnom tkivu našeg tijela. Vodikov peroksid je važna oksidativna molekula koja sudjeluje u mnogim imunološkim procesima u tijelu. U zdravim stanicama vodikov peroksid se apsorbira i ubrzo neutralizira uz pomoć naših vlastitih antioksidansa. No karcinomske stanice imaju nižu razinu antioksidansa i u njima se vodikov peroksid nakuplja, a ne razgrađuje. Kako razina vodikovog peroksida u njima raste, s vremenom ona dovodi do smrti stanice.
  2. Inhibicija rasta tumora i metastaziranja Većina tumora treba aktivnost mnogih enzima da bi rasla i metastazirala. Vitamin C blokira aktivnost tih enzima i potiče stvaranje kolagena što može igrati ulogu u „stabilizaciji“ tumorske stanice i prevenciji lokalnog rasta.
  3. Kemosenzitizacija Vitamin C je bio testiran u laboratorijskim uvjetima u kombinaciji sa mnogim kemoterapeuticima kako bi se procjenio zajednički utjecaj na stanice raka. Većina studija pokazala je jači učinak kemoterapeutika ako su bili kombinirani s vitaminom C. Pozitivan (sinergistički) efekt pokazao se u kombinaciji s konvencionalnim tretmanima u pacijenata s karcinomom gušterače, jajnika i dojke.
    Naručite se na pregled, porazgovarajte sa specijalistom o vašim smetnjama i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.