ANALIZA MIKROBIOMA

MIKROBIOM

Analizom uzorka stolice omogućen je uvid u stanje i funkcionalnost vaših crijeva uzimajući u obzir činjenicu da promijenjeni crijevni mikrobiom (disbioza) može utjecati na razvoj i progresiju mnogobrojnih stanja.

Razrade analiza Vam pružaju razne informacija poput stanja crijevne flore, stanja intestinalne sluznice tankog i debelog crijeva, uvid u imunološku i metaboličku funkciju, informaciju o prisutnosti crijevne hiperpermeabilnosti „syndrom leaky gut“ itd.

Metaforički rečeno informacije „iz prve ruke“ Vam daju priliku da preuzmete kontrolu nad vašim probavnim tegobama.

Ljudsko crijevo nastanjuje niz raznih mikrorganizama od kojih najveću i najvažniju skupinu čine bilijuni crijevnih bakterija. Ti mnogobrojni pomoćnici „ugnježđuju” se na unutrašnjoj sluznici crijeva i čine funkcionalan organ kojeg nazivamo „ crijevna mikroflora “.  

Crijevo je najvažniji dio imunološkog sustava. Ondje se nalazi 80% stanica našeg imunološkog sustava.

Mikrobiom je od vitalne važnosti za razvoj imunološkog sustava i homeostazu cjelokupnog organizma. Promjene u mikrobnom sastavu i njegovoj funkciji utječu na nastanak neravnoteže u drugim sustavima.

Koristeći se najmodernijom tehnologijom i neinvazivnim metodama analize biološkog materijala, ove analize vam mogu pomoći pri utvrđivanju temeljnih uzroka Vaših tegoba kroz strukturu mikrobioma. Analiza omogućava:

  • detekciju smanjene bioraznolikosti
  • detekciju nestabilnog intestinalnog miljea
  • detekciju sindroma crijevne propusnosti „leaky gut“
  • detekciju upalnih promjena intestinalne sluznice
  • mogući sindrom baktrijskog prerastanja (SIBO)
  • detekciju stupnja aktivnosti intestinalno-imunološkog sustava
  • uvid u probavljivost hranjivih tvari

U Poliklinici Holistera, možete dobiti kit i upute na koji način trebate uzeti uzorak stolice, nakon čega ga osobno predajete u suradni laboratorij.

Po prispjeću nalaza, u kraćim konzultacijama sa našim liječnikom analiziraju se rezultati pretraga pri čemu dobijate personalizirane upute o prehrani i eventualnoj terapiji.