BAROKOMORA - TERAPIJA KISIKOM

TERAPIJA KISIKOM - BAROKOMORA

Terapija kisikom (u BAROKOMORI) jedan je od najmoćnijih i 100% prirodnih načina za smanjenje upale, ubrzanje zacjeljivanja rana i optimizaciju tjelesnih i mentalnih performansi.

Mudro dišite

Naše tijelo ovisi o kisiku za opstanak. Organska tkiva trebaju idealnu opskrbu kisikom za pravilno funkcioniranje. Nedostatak kisika može smanjiti protok krvi, oštetiti tkivo, uzrokovati prerano starenje, prorijediti kosu i čak utjecati na pamćenje. Ozlijeđenom tkivu potrebno je više kisika za preživljavanje. Većina bolesti i ozljeda javlja se i zadržava se na razini tkiva, unutar stanica. U slučajevima kada rane ne zacjeljuju, kod moždanih udara ili problema s cirkulacijom krvi, nedovoljno kisika dolazi do zahvaćenog područja, pa se prirodno zacjeljivanje ne događa. Hiperbarična terapija kisikom rješava ovaj problem prirodnim povećanjem kisika, a kada su stanice opskrbljene s dovoljno kisika one su zdrave i vitalne.

˝Temeljni uzrok svih degenerativnih bolesti je stanje koje se naziva hipoksija, nedostatak kisika na staničnoj razini˝   Dr. Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu (1931)

Hiperbarična terapija kisikom (HBOT) postupak je u kojem udišemo čisti kisik unutar komore s povećanim atmosferskim tlakom kako bismo poboljšali prirodne ljekovite moći našeg tijela. Hiperbarična terapija kisikom povećati će količinu kisika koju krv nosi kako bi se obnovila odgovarajuća razina krvnih plinova i funkcija tkiva za promicanje ozdravljenja i borbu protiv infekcija.

Znanost iza čarobnih moći kisika

Zrak koji udišemo sadrži volumen od oko 20,9% kisika, 78% dušika i male količine argona, ugljičnog dioksida, neona, helija i vodika.

U normalnim uvjetima, stanice apsorbiraju samo 25% kisika u svoje mitohondrije-energetsku kuću naših stanica-koje pretvaraju kisik i hranjive tvari u ATP (adenozin trifosfat), visokoenergetsku molekulu koja skladišti i daje našem tijelu energiju za funkcioniranje. Taj se proces naziva aerobno disanje, glavni razlog zašto udišemo kisik.

Razina kisika u našim arterijama je 100 mm Hg. U uvjetima pritiska (1,5 – 2 ATA) unutar hiperbarične komore s kisikom, razina kisika u našim arterijama postaje 1400 mm Hg, što je 14 puta više od normalnih uvjeta. Pod tim pritiskom pluća mogu apsorbirati više kisika nego udišući čisti kisik pri normalnom tlaku zraka. Taj pritisak dalje tjera kisik u naša pluća, krvotok i stanice da poveća apsorpciju unutar stanica. Mitohondriji se opskrbljuju s više kisika, čime se povećava proizvodnja energije

HBOT može liječiti bilo koje stanje u kojem je potrebno povećanje kisika pa tako može liječiti:

-infekcije gdje se koristi kao antibiotik ili se može koristiti zajedno s drugim lijekovima

-opekline

-probleme s cirkulacijom

-rane koje teško zacjeljuju

-područja gdje su drugi lijekovi jednostavno neučinkoviti

-stanja poput moždanog udara, kroničnog umora, paralize itd. pokazala su dramatične promjene na bolje nakon provedene HBOT terapije

Rane i opekline

-HBOT smanjuje stvaranje edema nakon opeklina zbog hiperoksične vazokonstrikcije

-potiče neoangiogenezu (stvaranje novih krvnih žila)

-povećava broj regenerativnih aktivnih folikula

-potiče regeneraciju epitela

Sportaši

Sportovi su intenzivni i nanose tijelu manje ili veće ozljede izravno ili neizravno, kao posljedica sila utjecaja u kontaktnim sportovima tijekom igre ili vrlo zamornih treninga.

HBOT prirodno ubrzava vrijeme ozdravljenja od sportskih ozljeda i omogućuje ozlijeđenim sportašima da se brže oporave te smanjuje rizik od ponovnih ozljeda. HBOT pomaže da se smanji zamor mišića, da brže zacijele ligamnti i prijelomi, smanjuje se ožiljno tkivo, brže se regenerira oštećena hrskavica, povećava se aktivacija matičnih stanica i sl.

Mnogi profesionalni sportaši diljem svijeta koriste HBOT I izuzetno su zadovoljni njenim učincima (Tiger Woods, LeBron James, Michael Phelps).

Hiperbarična terapija kisikom:

  • Povećava fizičke performanse
  • Smanjuje osjetljivost mišića
    nakon napornih treninga
  • Smanjuje upalu
  • Pojačava energičnost
  • Poboljšava san

Optimalno zdravlje

Zdrava cirkulacija krvi omogućuje tijelu da se podmladi, popravlja oštećene stanice kože, koži omogućuje zacjeljivanje nakon traume i smanjuje konturu bora. Povećana cirkulacija kisika unutar tijela može doći do područja zahvaćenih kožnim poremećajima kako bi se ponovno pokrenuli prirodni procesi poput sinteze kolagena i regeneracije tkiva.

-potiče prirodni proces ozdravljenja i imunitet

-povećava vitalnost, koncentraciju i pamćenje

-smanjuje umor i poboljšava razinu energije, izdržljivost

-poboljšava pomlađivanje stanica

-uklanja osjećaj “smušenosti”

-bori se protiv infekcija, uklanja toksine

-ponovno aktivira stanice kože i poboljšava cirkulaciju krvi

Upute za pacijenta

Prije početka bilo kojeg HBOT protokola potrebna je liječnička konzultacija kako bi se utvrdilo je li potencijalni pacijent siguran za korištenje HBOT komore i nema nikakvih stanja koja zabranjuju takvo liječenje – klaustrofobija, pneumotoraks, značajna plućna opstruktivna bolest, povijest operacije uha, nekontrolirano visoka groznica, kronični sinusitis, infekcije gornjih dišnih puteva itd.

Protokoli terapijom hiperbaričnim kisikom

Terapija hiperbaričnim kisikom preporučuje se pacijentima prema protokolu liječenja koji je izdalo medicinsko tijelo za rješavanje specifičnih zdravstvenih stanja na temelju programa liječenja koji propisuje operativne parametre kao što su atmosferski tlak, trajanje liječenja i broj tretmana, uključujući sigurnost liječenja. Različita medicinska stanja zahtijevaju različite protokole, s tretmanima koji traju od 60 do 90 minuta, primjenjuju se prema kalendaru, pri promjenjivim pritiscima (1-2,5 ATA) sa dnevnim seansama od 10 do 30 dana.

Tijekom terapije

Pacijentima se savjetuje da ne lete, rone ili puše najmanje 24 sata, prije ili nakon terapije. Unutar HBOT komore pacijent je podvrgnut kontroliranoj ventilaciji i stalnom praćenju od strane liječnika radi barotraume, poteškoća s disanjem, bolova u zglobovima, reverzibilnih problema s oštrinom vida, gastrointestinalne boli, utrnulosti ili drugih komplikacija koje se pri pravilnoj uporabi i nadzoru događaju ekstremno rijetko. Pri pravilnom rukovanju barokomorom (svi naši operateri su certificirani za rad s barokomorom), postupak je siguran I opuštajući.

UPUTE ZA PACIJENTE

Prije dolaska na terapiju hiperbaričnim kisikom

Jedite uravnotežen, hranjiv obrok nekoliko sati prije tretmana. Vodite računa o održavanju hidratacije tijekom dana.

Prije tretmana izbjegavajte alkohol ili gazirana pića. Najbolje je izbjegavati pušenje i bilo koje druge duhanske proizvode tijekom razdoblja liječenja jer ometaju tjelesnu sposobnost transporta kisika i mogu umanjiti dobrobiti hiperbarične terapije. U osoba koje boluje od diabetesa, prije ulaska u komoru biti će izmjerena vrijednost glukoze u krvi.

Pacijentima se savjetuje odlazak na mokrenje neposredno prije ulaska u komoru, kako se terapijski postupak ne bi trebao prekidati.

U komoru je zabranjeno unositi:

-mobitele i druge elektroničke uređaje

-naočale i tvrde kontaktne leće

-satove

-šibice i upaljače

-nakit

-losione po tijelu

-stavljati parfeme ili pretjeranu šminku

-dezodoranse

-lakove za kosu, proizvode za kosu i ekstenzije za kosu

-svježi lak za nokte (nanesen manje od 24 sata prije tretmana)

-svježi akrilni nokti (naneseni manje od 24 sata prije tretmana)

-piercinge na tijelu

BAROKOMORA, U BAROKOMORI, BAROKOMOROM, TERAPIJA KISIKOM, LIJEČENJA KISIKOM