Trenutno pregledavate PROBIOTICI i njihov učinak na zdravlje

PROBIOTICI i njihov učinak na zdravlje

  • Autor objave:

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se primjenjuju u adekvatnoj količini, imaju pozitivan učinak na zdravlje organizma.

Sojevi probiotika kojima se pripisuju mnoge dobrobiti pripadaju vrstama Lactobacillus i Bifidobacterium. Ove bakterije posjeduju GRAS status (od engl. Generally Recognized As Safe), odnosno posjeduju utvrđenu povijest sigurnog korištenja i dokumentiranu efikasnost.

Riječ je o tzv. „dobrim bakterijama“ koje imaju ulogu u promicanju zdravlja domaćina.

 

Što su probiotici te kako djeluju?

Kao što smo prethodno spomenuli, probiotici su živi mikroorganizmi koji, ako se koriste u odgovarajućoj količini, imaju povoljan učinak na zdravlje čovjeka.

Mehanizam probiotičkog djelovanja uključuje:

1. inhibiciju rasta nepoželjnih mikroorganizama

2. modifikaciju metaboličkih procesa u probavnom sustavu

3. stimulaciju imunološkog sustava čovjeka

 

Brojni mikroorganizmi nastanjuju različita tjelesna okruženja, a najgušće naseljena njima su crijeva čovjeka. Svakodnevnom raznolikom prehranom unosimo različite vrste korisnih bakterija (probiotika) u naš organizam, što pridonosi sastavu mikroflore crijeva.

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. „dobrih“ i „loših“ bakterija u našim crijevima.

Budući da je ljudsko crijevo najvažniji dio imunološkog sustava, probiotici imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja našeg toliko važnog obrambenog sustava.

 

Zašto je važno održati zdravlje crijevnog mikrobioma?

Brojna istraživanja pokazuju kako se mikroorganizmi koji nastanjuju probavni sustav razlikuju između zdravih pojedinaca i onih s nekom od bolesti, odnosno onih koji žive u nezdravim okolnostima i uvjetima. To znači da će neravnoteža u crijevnom mikrobiomu, ako na nju ne utječemo terapijski, s vremenom dovesti do slabljenja sluznične obrane crijeva, a sve zajedno će povećati propusnost crijevne barijere (“leaky gut”). Povećana propusnost dovodi veću količinu toksičnih supstanci u dodir s našim imunološkim sustavom, koji mora “pojačati” svoje aktivnosti kako bi nas održao zdravima. Ako navedeno stanje traje duže vremena, snaga imunološkog sustava će slabiti, a mi smo u opasnosti od raznih stanja i bolesti kojima postajemo skloni jer je naša “zaštita” smanjena. Zato je održavanje ravnoteže mikroorganizama crijeva od neprocjenjive važnosti ne samo za zdravlje probavnog sustava, nego za opće zdravlje.

Patološka neravnoteža u sastavu mikroorganizama crijeva povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima i sindromima, od kojih su samo neka od njih ovdje spomenuta:

·       upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis)

·       sindrom iritabilnog kolona

·       kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva)

·       alergijske bolesti

·       celijakija

·       pretilost

·       metabolički sindrom i dr.

Uz navedeno, kod SVAKOG pacijenta koji dobije dijagnozu maligne bolesti – nađena je

neravnoteža u sastavu i količini crijevnih bakterija (poremećaj u mikrobiomu).

 

Iz svega navedenog, lako je zaključiti da probiotici, tzv. „dobre“ bakterije imaju ključnu

ulogu u očuvanju ravnoteže i zdravlja naše mikroflore crijeva, te u promicanju našeg općeg zdravlja i dobrobiti.

 

U Poliklinici Holistera, razgovaramo o vašim tegobama (koje ne moraju biti vezane uz probavni sustav, radimo analizu mikrobioma, te s obzirom na nalaze planiramo kako da nađenu neravnotežu prirodnim preparatima i dijetom ponovno dovedemo u balans. UZ to ćemo vas educirati o tome kako da svojim životnim navikama i prehranom održavate zdrav mikrobiom crijeva.

Za dodatne informacije, upite te rezervaciju termina, obratite nam se s povjerenjem!