BIOLOŠKE TERAPIJE

BIOLOŠKE TERAPIJE

U užurbanom životnom stilu sve više do izražaja dolazi potreba da se brzo oporavima, brzo steknemo  fizičku snagu i da ju što dulje zadržimo.

Jednako tako jača svijest o tome da za veće psihofizičke napore trebamo i odgovarajuću pripremu za koju također nemamo previše vremena.

Djelovanje supstanci koje se daju u tu svrhu često nije moguće postići peroralnim unosom u dovoljnoj koncentraciji. Kako bismo postigli jače i brže efekte koji djeluju na staničnoj razini koristimo iv. pripravke c vitamina, glutationa, kombinacije B vitamina, aminokiselina, elektrolita.

GLUTATION

Glutation je jedan od najvažnijih i najjačih antioksidansa koji se nalazi u svakoj stanici u tijelu. Napravljen je od tri vrste molekula poznatih kao aminokiseline: glutamina, glicina i cisteina. Aminokiseline se kombiniraju na različite načine kako bi stvorile sve proteine u tijelu.

Jedinstvena stvar kod glutationa je da ga tijelo može stvoriti u svim stanicama, što ne vrijedi za većinu drugih antioksidansa, a najbitnija je njegova sinteza u jetri.

Kad smo mladi i zdravi, tijelo samo proizvodi glutation u dovoljnoj količini. Međutim, njegova količina počinje naglo opadati s godinama, kada smo pod kroničnim stresom, kada se nezdravo hranimo, uslijed čestog uzimanja lijekova, nekih infekcija i sl. Nakon 40. godine počinje se ubrzano trošiti. Stoga je održavanje odgovarajuće razine tog antioksidansa nevjerojatno važno.

FUNKCIJE GLUTATIONA:

  • sinteza i popravak DNK, tkiva, gradivnih blokova proteina i stanica
  • jača imunološki sustav
  • štiti od oksidativnog stresa
  • pomaže kod depresije, anksioznosti i stresa
  • čisti organizam od slobodnih radikala, otrova iz lijekova i teških metala
  • formiranje spermatozoida
  • obnavljanje vitamina C i E
  • transport žive iz mozga
  • potpora jetri i žučnom mjehuru u razgradnji masti
  • pomoć u procesu apoptoze ili programirane smrti stanica

KURKUMIN

Jeste li znali da kurkumin možete unijeti u organizam i intravenski?

Kurkumin, glavni aktivni i najvrjedniji sastojak biljke kurkume, obećavajući je dodatak liječenju onkoloških i kroničnih bolesnika. Najpoznatiji način upotrebe ove korjenaste biljke je oralnim putem kao začin, čaj ili u kapsuli. Iako se pokazalo da oralna primjena kurkumina daje određenu korist, slaba apsorpcija u krvotok ovim putem i kinetika raspodjele ne dopuštaju iskorištavanje maksimalnih zdravstvenih blagodati kurkumina.

Kada se daje intravenozno, kurkumin zaobilazi crijeva i jetru te se apsorbira direktno u krv i zahvaćeno područje gdje djeluje na staničnoj razini. Posjeduje protuupalna svojstva i djeluje kao snažan antioksidans. Ima protugljivična, protubakterijska i protuvirusna svojstva.

Studije na različitim vrstama tumora pokazuju potencijal kurkumina da ometa stanične signalne putove kako bi spriječio rast tumora i njegovo širenje stanica na druge dijelove tijela te potencijalno smanjio veličinu tumora. Također se pokazalo da intravenske koristi kurkumina mogu pomoći u modulaciji kemoterapije i potencijalno smanjiti nuspojave kod onkoloških pacijenata.