Trenutno pregledavate Kurkumin

Kurkumin

  • Autor objave:

Jeste li znali da kurkumin možete unijeti u organizam i intravenski?

Kurkumin, glavni aktivni i najvrjedniji sastojak biljke kurkume, obećavajući je dodatak liječenju onkoloških i kroničnih bolesnika. Najpoznatiji način upotrebe ove korjenaste biljke je oralnim putem kao začin, čaj ili u kapsuli. Iako se pokazalo da oralna primjena kurkumina daje određenu korist, slaba apsorpcija u krvotok ovim putem i kinetika raspodjele ne dopuštaju iskorištavanje maksimalnih zdravstvenih blagodati kurkumina.

Kada se daje intravenozno, kurkumin zaobilazi crijeva i jetru te se apsorbira direktno u krv i zahvaćeno područje gdje djeluje na staničnoj razini. Posjeduje protuupalna svojstva i djeluje kao snažan antioksidans. Ima protugljivična, protubakterijska i protuvirusna svojstva.
Studije na različitim vrstama tumora pokazuju potencijal kurkumina da ometa stanične signalne putove kako bi spriječio rast tumora i njegovo širenje stanica na druge dijelove tijela te potencijalno smanjio veličinu tumora. Također se pokazalo da intravenska primjena kurkumina može pomoći u modulaciji kemoterapije i potencijalno smanjiti nuspojave kod onkoloških pacijenata.